Kad solite i dosoljavate - gomašio
Gomašio ili kako ga neki zovu kod nas, susamova so, pravi se od prženih susamovih semenki i morske soli. Ovim načinom pripreme, sve čestice soli se oblažu tankim slojem ulja i upravo ta kombinacija pomaže organizmu da apsorbuje so u manjim količinama. Samim tim se ni ne javlja pojačan osećaj žeđi, što znači da se ni višak vode neće vezivati za naš organizam.
Susamovo seme je inače jedan od najboljih izvora kalcijuma, ali sadrži i dosta gvožđa, kao i vitamina B3 i proteina.
Gomašio se koristi kao začin u pripremi jela od povrća, kao i svih vrsta žitarica. Ova so neutrališe kiselinu u krvi, samim tim ublažava zamor i nervnu iscrpljenost, dok je delotvorna i kod mnogih zdravstvenih problema, kao što su nadimanje, mučnine, glavobolja, pa čak i menstrualni grčevi.
Srodni članci na sajtu:
Preporučeni proizvodi
Kikiriki puter 200g
Iako se veruje da je kikiriki jezgrasto voće, on ustvar...
Dekstroza
Dekstroza ili grožđani šećer pripada grupi prost...
Vega parizer sa povrćem
Nešto blažeg ukusa od soja salame pa ga posebno ...
Taan- susamov maslac
Susamovo seme je jedan od najboljih izvora kalcijuma. P...