Standardne mikrobiotičke preporuke



Standardne mikrobiotičke preporuke

  • Najmanje 50% količine svakog kuvanog obroka treba da se sastoji od integralnih žitarica u zrnu, pripremljenih na različite načine. Među integralne namirnice koje vam preporučujemo spadaju: integralni pirinač, integralna pšenica, hleb od integralne pšenice, čapati od integralne pšenice, rezanci od integralne pšenice, ječam, proso, ovas, ovseni griz, kukuruz u zrnu, kukuruz na klipu, kukuruzni griz, griz od heljde, rezanci od heljde, raž, raženi hleb itd;
  • Približno 5% količine svakodnevne hrane treba da sačinjava miso supa (1-2 činijice). Ova supa ne treba da bude suviše slana. Među njenim sastojcima treba da budu različite vrste povrća, algi, mahunarki i žitarica. Često menjajte recept;
  • Oko 20-30% svakog obroka može sadržavati povrće: 2/3 ovog povrća treba da bude pripremljeno na različite načine, kao što su pirjanje, kuvanje na pari, kuvanje u vodi i pečenje; do 1/3 uzimajte kao sirovu salatu. Izbegavajte majonez i industrijske prelive.
  • Od 10-15% svakodnevne hrane treba da sačinjavaju kuvane mahunarke i alge. Za svakodnevnu upotrebu koristite azuki, leblebije, sočivo, crni pasulj. Ostale mahunarke su samo za povremenu upotrebu. Alge, kao što su hidžiki, kombu, vakame, nori, agar-agar… možete pripremati na različite načine. Ova jela začinite umerenom količinom tamari sosa od soje i morskom solju;
  • Jedanput ili dvaput nedeljno možete jesti malu količinu bele ribe. Način pripremanja menjajte svake sedmice. Dva do tri puta nedeljno možete takođe jesti i neki voćni desert, s tim što ćete koristiti voće koje raste u vašem kraju. Na primer, ako živite u pojasu umerene klime izbegavajte tropsko i suptropsko voće. Nije preporučljivo uzimati voćni sok, mada po veoma toplom vremenu možete da pijete umerene količine takvog soka.
  • Kao zakusku ili da nešto pregrizete, možete uzimati pržene semenke i pržene jezgraste plodove, blago posoljene, kao i sušeno voće i pržene mahunarke;
  • Među napitke koji se preporučuju za svakodnevnu upotrebu spadaju banča čaj, mu čaj, čaj od maslačka, kafa i čaj od žitarica, kao i svaki drugi tradicionalni čaj koji nema aromatični miris i stimulišući efekat;
  • Namirnice koje treba smanjiti na minimum ili izbegavati u oblasti umerene klime jesu sledeće:
  • Meso, životinjske masnoće, životinjsko meso, mlečni proizvodi, buter;
  • Tropsko i suptropsko voće i voćni sokovi; gazirana i veštačka pića; kafa, crni čaj i i svi aromatični stimulativni čajevi, kao što je i naš čaj od nane;
  • Šećer, med, svi sirupi, saharin i razni veštački zaslađivači; pirinčani i ječmeni slad mogu se koristiti u veoma malim količinama da bi se neko jelo zasladilo ako je potrebno;
  • Sve namirnice koje sadrže hemikalije: veštački obojene, tretirane zaštitnim sredstvima, prskane i sa drugim hemijskim dodacima. Sve rafinisane, glazirane žitarice, rafinisano brašno i njihovi derivati, masovno proizvedena industrijska hrana, uključujući sve konzervisane i smrznute namirnice;
  • Ljuti začini, sve aromatične stimulativne namirnice, dodaci jelima i veštačka pića, takođe veštačko sirće;
  • Dodatne preporuke:
  • Ulje za kuvanje treba da bude biljno; ako želite da poboljšate svoje zdravlje, ograničite upotrebu ulja na kvalitetno susamovo i kukuruzno ulje i koristite ga u umerenim količinama;
  • So koju koristite treba da bude nerafinisana morska so. Kao slane začine, možete koristiti tamari sos o soje i miso, pripremljene na tradicionalan način;
  • Preporučuju se sledeći dodaci jelima:
    • Gomasio (10-12 delova prženih susamovih semenki na jedan deo morske soli)
    • Pržena alga kelp u prahu, pržena alga vakame u prahu
    • Umeboši šljive
    • Teka
    • Tamari sos od soje (koristite ga umereno, tako da jelo bude blagog ukusa)
  • Možete jesti redovno 2-3 puta dnevno koliko želite, pod uslovom da je navedeni odnos među pojedinim namirnicama pravilan i da hranu valjano žvaćete. Izbegavajte unošenje svake hrane na 3 sata pre spavanja. Kad ožednite možete popiti malo vode, ali bez leda.
  • Još jedan važan savet: pravilno kuvanje je toliko važno da se svakome preporučuje da kuvanje uči na kursevima ili od iskusnih starijih prijatelja i da isproba recepte koji su dati u makrobiotičkim kuvarima.


Tagovano: preporuke,


Preporučeni proizvodi


Kratkozrni integralni pirinač

Integralni pirinač bi trebalo da zauzme značajno mesto ...

Bundevin puter

Seme bundeve predstavlja pravu riznicu hranljivih sasto...

Soja kobasice

Ukusan obrok koji u svom sastavu sadrži idealnu kombina...

Musli tropic

Musli je još davne 1900.godine smislio švajcarski lekar...

INSPIRASANI VAŠIM UKUSIMA I POTREBAMA!

- Na našem sajtu možete naći sve informacije o našim proizvodima, uslugama, mogućnostima saradnje, ali i o osnovama makrobiotike -

Copyright © 2017 Macrobiotic Prom. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, Consalting by WBS