Soja protein


Soja protein

Proteini su gradivna materija mišića neophodna za povećanje njihove mase i popravljanje celokupnog telesnog sastava. Kako bi se očuvala i uvećala mišićna masa pored redovnog treninga neophodna je i odgovarajuća ishrana pri čemu bi prvenstveno tebalo voditi računa o unosu kvalitetnih proteina.

Soja sadrži esencijalne aminokiseline među kojima i glutamin koji privlači vodu unutar mišićnih ćelija dajući mišićima puniji i čvršći izgled.

Soja protein  je proizvod dobijen savremenim procesom prerade odabranog sojinog zrna visokog  kvaliteta. Tehnološkim postupkom ekstrakcije proteina iz sojinog zrna dobijaju se proteini u koncentrovanom obliku (min. 90%).

 

Soja protein predstavlja izvrstan izvor proteina, odnosno esencijalnih aminokiselina značajnih zbog visoke hranljive i biološke vrednosti.

Soja protein se koristi  kao dodatak ishrani čime se na brz i jednostavan način obezbeđuje preporučena dnevna količina proteina.

Mogu ga koristiti kako oni koji se  sportom bave rekreativno tako i profesionalci. Soja protein se koristi pre i (ili) posle treninga a količina se određuje na osnovu individualnih potreba.

Posebno se preporučuje  vegetarijancima kao i u periodu posta kako bi se na odgovarajući način zamenili proteini animalnog porekla.

Soja protein mogu koristiti i osobe na redukcionim dijetama kako bi osigurale adekvatan unos proteina koji usled kalorijskog deficita može dovesti do gubitka mišićne mase.

Dnevni unos proteina se izračunava prema uzrastu osobe.

U tabeli 1.su istaknute vrednosti za sve uzraste, prema preporuci Svetske Zdravstvene Oganizacije (SZO) i Preporučeni dnevni unos (PDU- "RDA" deseta edicija), gde unos ne sme biti niži od preporuka SZO ni veći od PDU.

Udeo nutrijenasa u ukupnom dnevnom unosu hrane, treba da bude: proteina 8-12%, ugljenih hidrata 50-65% i masti između 20-30%.

Sojini protein se u terapeutske svrhe, kod kardiovaskularnih problema, preporučuje u količini od 25-50g dnevno. Sam protein soje je najbolje koristiti iz namirnica gde je prirodno izbalansiran sa ostalim sastojcima soje, kao što je u tofu, sojinom siru i  tempehu.

Ukoliko uzimate dijetetske suplemente sojinog proteina kao dodatak sportskom režimu ishrane, posavetujte se sa vašim nutricionistom oko dnevnih količina.

Tabela 1.Preporučeni dnevni unos proteina prema "Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji" (SZO) i Preporučeni dnevni unos ("RDA" deseta edicija)

Uzrast (godine)SZO (g/kg)
PDU (g/kg)
0-6 meseci1.382,26-12 meseci1.211,61-30.971,14-60.841,17-100.801,0Muškarci 11-140.791,0Muškarci 15-180.690,9Žene 11-140.761,0Žene 15-180.760,8Odrasli 0,8


Dodatne informacije:

Neto masa:200gINSPIRASANI VAŠIM UKUSIMA I POTREBAMA!

- Na našem sajtu možete naći sve informacije o našim proizvodima, uslugama, mogućnostima saradnje, ali i o osnovama makrobiotike -

Copyright © 2017 Macrobiotic Prom. All rights reserved.
Izrada sajta by GlobalWebmasters, Consalting by WBS